Mamman adopterar bort sin son – 35 år senare återförenas dem

När man fortfarande går i skolan och är 15 år gammal så kan ett graviditetsbesked bli stort och påtagligt. Det blev det för Stacey Faix som valde att adoptera bort sin son.

13 075 dagar senare får hon en handskriven lapp och bakom henne står hennes son. Hon kunde inte tro sina ögon.

Miljontals barn lämnas bort för adoption i USA och får nya föräldrar. Det är inte ovanligt förekommande och har underlättat för miljontals kvinnor som oönskat blivit gravida. 15-åriga Stacey Faix tvingades att ta ett beslut, trots sin unga ålder.

Efter diskussioner och samtal med familjen valde Stacey det tuffa valet att adoptera bort barnet. För att göra det så lätt för henne som möjligt valde hon att varken hålla i sin nyfödda son eller se honom innan han fördes bort.


Sonen fick namnet Stephen Strawn och han flyttade in ett kärleksfullt hem i Pittsburgh, Pennsylvania. Stacey fick veta att han har det bra, men ingen mer information mellan mamman och sonen fanns. Stephen växte upp ovetandes om att han var adopterad och hade i övrigt en fantastisk barndom.

En dag kom sanningen fram om adoptionen och Stephen kände en tomhet inom sig - han visste varken vad hans biologiska mamma hette eller vart hon bodde. Han visste ingenting.

20 år senare får Stephen reda på namnet på sin biologiska mamma. Under 2017 ändrades lagen om adoption och tillgängligheten att få information om tidigare adoptioner blev lättare. Stephen sökte på namnet på Facebook och kom då i kontakt med en kvinna som han skriver till:

”Hej, jag har en jättekonstig fråga. Har du adopterat bort en son?”.Kvinnan svarade:

”Ja”.

Stephen berättade att han trodde att hon kunde vara hans biologiska mamma. De fortsatte skriva och märkte snabbt av att de hade väldigt mycket gemensamt - bland annat så skulle de båda springa Pittsburgh Half Maraton. Då fick Stephen en lysande idé - han skulle överraska sin mamma på maratonloppet.

Stephen hade förberett med ett kort som hon skulle få som lydde: ”Det har gått 13 075 dagar sedan vi träffades. Jag ville inte att du skulle vänta en dag till”.

När Stacey vände sig om får hon syn på sin son. Stacey omfamnade sin son som om det inte fanns någon morgondag. Stephen fick också träffa sina systrar. 

Se det hjärtevärmande ögonblicket nedan: